Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Elektromos fűtés

A legtöbben óvakodnak, amikor elektromos fűtésről van szó, mondván túl magas az áram ára, ezáltal a fűtési rendszer üzemeltetése gazdaságtalan. Ez a tény viszont a mai modern technológiákra már korántsem igaz. Az egyre jobb energetikai paraméterekkel rendelkező lakások, házak egyre kisebb mértékű fűtési energiával kifűthetőek. elektromos fűtés 

Az elektromos fűtési rendszerek további előnyei:

Legfőbb technológiák:

Személyre szabott ajánlatát kérje kollégáinktól!

Elektromos FŰTÉS FAJTÁI

 

Elektromos konvektor

Az elektromos konvektor neve elég rossz csengésű Magyarországon a gázkonvektorok miatt, de attól még az összes norvég elektromos fűtőtest Magyarországon is a legelterjedtebb elektromos fűtés!

Konvekciós elven fűtenek, azaz hőáramlást keltenek úgy, hogy kerámiamagos lamellás fűtőbetétjeikkel közvetlenül melegítik az oda áramló levegőt, mely helyébe újból hideg levegő áramlik a fajsúlykülönbség miatt. A konvektor belső hőmérséklete szabályozott, túlfűtés elleni védelemmel. Egyszerűek, tartósak, saját termosztáttal rendelkeznek.

Fűtés közben maga a fűtőtest alig melegszik fel, alig érezzük, hogy honnan jön a meleg, nem sugározza a hőt.

Elhelyezésük mindig a falon (vagy közvetlenül a fal mellett mobil készüléknél) történik a padlótól 10-20 cm-re, nem forgathatóak, pontosan a fűtés mechanizmusa miatt. (sokszor keverik az infrapanellel)

Elektromos (infra) fűtőpanel

Az elektromos fűtőpanel nemcsak konvekciós, hanem infra elven is fűt, sőt elsősorban infra fűtés a jellemző! Vegyes a fűtés módja.

Meleg levegős hőáramlás is létrejön, de itt érezzük, hogy maga a fűtőtest is fűt és sugározza a hőt (infrafűtés). Energiatakarékosabb, mint a sima konvektor (növeli a jó hőérzetet így letekerhetjük a termosztátot néhány fokkal), nagyobb belmagasságú (3m felett) lakások kedvelt és gazdaságos fűtése. A jobb hőérzet 10-15% megtakarítást eredményezhet. Nincs a belmagasságon belüli komoly hőmérséklet különbség (pl. lenn 20 C fok, a mennyezet alatt 30 c Fok felett), egyenletes a hőeloszlás, nem fűti feleslegesen a levegőt, ami a mennyezet alatt rekedhet.

Elhelyezése szintén a falon történik, de már rakható feljebb (hasmagasság), mert az infrafűtő panel rész így is felfűti az alsóbb részeket a szobában.

Azért szerethető fűtés a fenti előnyökön kívül, mert hőérzetben nagyon hasonlít pl. egy cserépkályha vagy tömegkályha fűtési mechanizmusához.

Elektromos radiátor

Sajnos van olyan forgalmazó, aki minden elektromos fűtőtestjét radiátornak hívja, pedig az elnevezéshez a konvekciós + infrafűtés jelleg mellett hőtároló képesség is tartozik.  Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi. Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni! A kompozit lemez vagy öntöttvas hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével egy nagyon kellemes, állandó melegérzetet kapunk. A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik.

Gentle Heating folyamatos, kellemes melegérzet

Infrapanel

A legtöbb vitát generáló fűtőtest! Az alaptípus egy bekeretezett fehér képre hasonlít, amit majdnem mindig a mennyezeten helyezünk el, mert infrafűtése miatt (nem a levegőt fűti) a hő nem marad a mennyezet alatt, hanem a panel lesugározza azt az alsó régiókba is.

Felületi hőmérséklete 90-115 C fok lehet, általában egy helyiségbe nem elég egy infrapanel, rendszert kell tervezni külön termosztáttal.

Csak ott nem működik megfelelően, ahol nem jól van tervezve!

A helytelen reklámoktól elkábítva sokan alulméretezik a fűtést, elvárva a teljes komfortot. Sokszor kerestek már meg azzal, hogy 15-20 m2 szobába 4-500W -os infrapanelt gondoltak elegendőnek.

Az ilyen alulméretezett helyiségben az az egy kis panel állandóan működik és tényleg csak ott van meleg, ahová lesugároz, az zónafűtésként működik.

Teljes fűtésre méretezve egy rendszer általában 5-6 órát megy naponta és természetesen nem csak alattuk van meleg, hiszen a berendezési tárgyak , épületszerkezetek tovább sugározzák a hőt és másodlagosan a szoba levegője, a termosztát által mért hőmérséklet is beáll a kívánt szintre.

Külön figyelmet érdemel a BVF NG szériája, ahol az ötszörös hővédelemmel ellátott panel vezérlése (nem a szobatermosztát) folyamatosan az optimális üzemi hőmérsékleten tartja az infrapanel felületét (90-115 CFok), így javítva a hatékonyságot és biztosítja a legjobb hőérzetet.

Infra hősugárzó  

Fénykibocsátás mellett (vonalizzós működés) sugároznak infra sugarakat e készülékek. Működésük hasonló az infra lámpához, éttermek teraszán is gyakran találkozhatunk velük.

Gyakran használatos kisebb műhelyekben, sátrakban helyi fűtésre (zónafűtés).

Előnyük, hogy bekapcsolás után azonnal megvan a meleg hőérzet!  https://villanyfutesbolt.hu/elektromos-futes-fajtai/

Elektromos fűtőszőnyeg és fűtőkábel

A névből kiindulva a fűtőszőnyeg fogalmat is sokan keverik egy elektromosan fűtő szőnyeggel. Lehet, hogy jobb elnevezés lenne a fűtőháló, hiszen a fűtőszőnyeg egy általában 50 cm széles öntapadó műanyag hálóra, a megfelelő távolságban rögzített elektromos fűtőkábel rendszerből áll. A fűtőszőnyeg rendelkezik egy 2-3 m hosszú nem fűtő (hidegvég) résszel, amivel termosztátba köthető, és rendkívül rövid idő alatt kialakítható az aljzatbetonban vagy akár közvetlenül a csempe alatt a padlófűtés.

Az elektromos fűtőkábelt tekercsben vásárolva azt nekünk kell fektetni rögzítőszalag vagy acélháló segítségével. Az aljzatbetonba fektetett rendszereknél javasolt, ahol nem szempont a fűtőréteg vastagsága. Viszonylag nagy a munkaigénye, de ahol az alaprajz nem teszi lehetővé a fűtőszőnyeg fix szélességű (50 cm) fektetését, ennek van létjogosultsága.