Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Vízen úszó mini-erőmű

2015. június. 3.

A dél-indiai metropoliszban, Kalkuttában található egyik kis tó közepén néhány hete energiatermelés folyik. 

A parttól 50 méterre egy teniszpálya nagyságú platform úszik a vízen, amelyre tíz, egyenként egy kilowatt teljesítményű napelemet telepítettek. A tájolásuk egy hidraulika segítségével a nap állásához igazítható. Az elsodródás ellen a platformot a tengerfenékhez horgonyozták. A megtermelt energiát egy víz alatti kábelen keresztül táplálják a helyi elektromos hálózatba.

A létesítmény ugyan nem világelső ? mind Japánban és Dél-Koreában, mind pedig Szingapúrban futnak hasonló kísérleti projektek ?, azonban első az indiai szubkontinensen. A gyártó (Vikram Solar) által közölt adatok alapján évente legalább 14 megawattóra energiát képes termelni, és 25 évig üzemeltethető. A megújuló energiáért életre hívott projekt egy nemzetközi és egy helyi szinten tevékenykedő cég együttműködésével zajlik.

Az úszó napelempark legnagyobb előnye, hogy olyan helyeken is alkalmazható energia előállításához, ahol több vízfelület áll rendelkezésre, mint szárazföld. Vagy ahol a telek megvásárlása túl drága lenne ahhoz, hogy a szolár berendezést rövidtávon jövedelmezően lehessen üzemeltethetni ? ezeken a helyeken az úszó változatok jó alternatívát jelentenek. Az ország miniszterei és mérnökei nagy érdeklődéssel fordultak a projekt felé.

A projekt jól illeszkedik az ország energetikai stratégiájához: Narendra Modi, az indiai miniszterelnök múlt ősszel azzal a kijelentéssel került a figyelem középpontjába, hogy az ország 2022-ig eléri a 100 gigawatt teljesítménynek megfelelő napenergia termelési kapacitást ? több mint harmincszorosát az eddigi értéknek. Már 2012 és 2014 között sikerült a telepített kapacitást 461 megawattról bő három gigawattra növelni. Tobias Engelmaier, a Bridge to India napelemes beruházásokkal foglalkozó cég alapítója úgy véli, hogy idén ezt további két gigawattal tudják bővíteni.

 

Forrás: mernokbazis.hu

Vissza a hírekhez