Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Töretlen a napenergia felfutása Kaliforniában

2016. július. 20.

Töretlen a napenergia felfutása Kaliforniában, a napokban új rekord született a termelésben. A kilátások is biztatóak, az állami hálózatüzemeltető szerint a következő hónapokban/években újabb csúcsokat dönthet a szolár energia termelés.

Új rekord született Kalifornia államban, a legnagyobb elektromos hálózat napenergia termelési csúcsot ért el július 12-én 8030 MW teljesítménnyel. A kaliforniai hálózatüzemeltető vállalat (CAISO) közlése szerint ez egyenértékű 2 millió háztartás áramfogyasztásával. Ez a rekord ráadásul úgy született, hogy a tetőkre telepített szolár panelek által termelt áramot nem tartalmazza.

A múlt heti rekordszintű szolár energiatermelés mintegy 2000 MW-tal haladja meg a korábbi, 2015-ben beállított csúcsot, és duplája a 2014-ben látott csúcsteljesítménynek. Mindez jól jelzi az ipari szintű szolár energiatermelés masszív felfutását Kaliforniában, illetve azt, hogy a térségben kiemelkedően jók az időjárási viszonyok, a napsütéses órák száma nagyon magas.

A CAISO előrejelzései szerint a fentebb említettek hatására a szolár energiatermelés a következő hónapokban/években is újabb rekordokat dönthet. A kaliforniai napenergia termelés 2009 óta valósággal felrobbant, 5 év alatt 1378 százalékos növekedést mutatott. Az impozáns felfutás mellett az is figyelemre méltó, hogy összességében a megújuló energia a teljes lakossági energiaértékesítés mintegy 25 százalékát adta már. A növekvő energiahatékonyság nagyban hozzájárult ahhoz, hogy csak 2014-ben átlagban 20 százalékkal csökkentek a lakosság áramra fordított kiadásai.

Töretlen a napenergia felfutása Kaliforniában
Érdekesség, hogy bár a szolár energiatermelés csúcsra futott, ennek mennyisége még így is messze elmarad attól, amit a hálózat energiaigénye megkövetel – írja a CleanTechnica.com. A nem háztáji szolár energia és az egyéb megújuló energiatermelés a kaliforniai hálózat áramigényének így is mindössze 29 százalékát elégíti ki. Az év korábbi részében voltak olyan időszakok, amikor a CAISO hálózati igényeinek 54-56 százalékát biztosította a megújuló energia.

 

Forrás: portfolio.hu

Vissza a hírekhez