Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt kapott Paks II

2014. november. 19.

Paks, 2014. november 18., kedd (MTI) ? Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kérelmére lefolytatta az engedélyezési eljárást és kiadta paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely-vizsgálati és értékelési engedélyt.

Az engedélyezésnek ebben az első szakaszában a hatóság azt mérlegeli, hogy azok a vizsgálati módszerek, amelyekkel az adott telephelyet meg akarják kutatni, megfelelőek-e és előreláthatóan hiteles eredményt adnak-e – tájékoztatta Fichtinger Gyula, az OAH főigazgatója kedden az MTI-t.
Az eljárás végén arra kell választ adnia az engedélyesnek, hogy van-e nukleáris létesítmény építését kizáró ok, illetve, milyen tényezőket kell figyelembe venni a majdani tervezésnél.
Fichtinger Gyula elmondta: az engedélyezésben részt vett a Pécsi Bányakapitányság, amely geotechnikai, földtudományi kérdésekkel kapcsolatban értékelte a zrt. vizsgálati programját. Ezen túlmenően kikérték a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértő csoportja, valamint az OAH főigazgatóját fajsúlyos ügyekben segítő tudományos tanács véleményét is. Ezek pozitív nyilatkozata alapján született meg a paksi telephelyen létesítendő új atomerőműre vonatkozó telephely vizsgálati és értékelési engedély.
Az eljárás keretében közmeghallgatást tartottak, hogy lehetőséget adjanak az érdeklődőknek és az érintetteknek véleménynyilvánításra, tájékozódásra.
Az atomenergia hivatal és a Pécsi Bányakapitányság több feltételt is szabott az engedélykérő számára.
Fichtinger Gyula példaként említette, hogy a vizsgálati szakaszban kéthavonta tájékoztatást kell nyújtania a zrt.-nek, végül pedig beszámolót kell készítenie a programról.
A nukleáris hatóság vezetője azt mondta, körülbelül másfél év alatt végzik el a telephely vizsgálatot, amelynek eredményeként kimondják, alkalmas-e a kijelölt terület atomerőmű építéshez, illetve meghatározzák azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a majdani tervezésnél.

hvt \ gry

MTI 2014. november 18.

Vissza a hírekhez