Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Őrült tempóban fejlődnek a napelemek

2016. június. 14.

Az eddigi legjobb hatásfokú perovszkit napelemeket állította elő Michael Grätzel, a lausanne-i műszaki egyetem fotonikai laboratóriumának vezetője. A svájci kutatócsoport több mint húsz százalékos hatásfokot ért el, amivel a perovszkit versenyképessé vált a hasonló méretű, szilícium alapú nepelemekkel.

A perovszkit egy kalcium- és titántartalmú oxid ásvány, és kevesebb mint egy évtized alatt sikerült 3,8 százalékról 22,1 százalékra növelni a konverziós hatásfokát, ami egyedülálló eredmény a fotonikában.

Grätzel csoportja teljesen új eljárást dolgozott ki a perovszkit napelemek gyártására, amivel nemcsak a méretet sikerült végre több mint egy négyzetcentiméteresre növelni, de a módszer kevésbé környezetkárosító, és még a hatásfok is javult. A napelem elkészítése korábban mérgező vegyületeket igényelt, és a túlságosan kis méret is gondot jelentett.

Együtt jobban működik

A perovszkit akár szilícium alapú réteggel együtt is használható, és ilyenkor a hatásfok meghaladhatja a 30 százalékot, és elméletileg 44 százalék is elérhető. A nagyobb hatásfok abból ered, hogy a fölső perovszkit réteg elnyeli a nagyobb energiájú fényt, míg átereszti az alacsonyabb energiájút, melyet az alsó szilícium rétegben nyel el.

Forrás: index.hu

Vissza a hírekhez