Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Olcsóbb lesz a napenergia, mint a gáz

2015. május. 14.

A technológiai fejlődésnek és a gyártási módszerek finomodásának köszönhetően a napelemekből származó villamos energia hamarosan olcsóbb lehet, mint a földgázból, vagy kőszénből előállított áram.

Már látszanak azok az újdonságok, amelyek hamarosan megreformálják az energiapiacot. Bizonyos cégek ugyanis egyre vékonyabb szilikonlapokat képesek előállítani, és így egyre olcsóbb a napelemek gyártása. Az Massachusets állambéli 1366 Technologies például újféle technológiákat alkalmaz: az általuk fejlesztett lapkákat mindössze egyetlen lépésben állítják elő, elkerülve a munkaigényes vágást, csiszolást és polírozást. A Fast Company információi szerint a cég 2015-ben kiléphet a Bedford-i bemutató erőmű árnyékából és egy teljes körű üzemet hozhat létre a panelgyártáshoz ? közölte a GazdaságTV.

A Quartz összeszedte a napelemek fejlődésének ár-mérföldköveit, és mindez konkrét számokkal tetten érhető: a 2000-es évek elején még 1100 forintba került egy kilowattóra áram napelemmel történő előállításának költsége. Azért volt ilyen drága, mert kristályos szilíciumot használtak. 2007 és 2014 között 1100 forintról 140 forintra esett a kilowattóra ára költsége. Az áresés a Lux Research elemzője szerint azért következett be, mert a cégek egy halom új technológiával erősítettek:

– alacsony költségű polikristályos szilícium alkalmazása

– vékonyabb szilícium lapok

– vékonyabb vezetékek, melyekhez kevesebb ezüst szükséges

– olcsóbb műanyag alkalmazása üveg helyett

– jobban automatizált gyártási technológia

Vissza a hírekhez