Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Nőtt a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye

2014. november. 26.

A megújuló energiahordozók villamosenergia-mixen belüli részaránya a 2004-es 2,22 százalékról 2013-ra 6,68 százalékra emelkedett, a növekedéshez legnagyobb mértékben a biomassza alapú villamosenergia-termelés járult hozzá, de egyre jelentősebbek az exponenciálisan bővülő háztartási méretű kiserőművek is.

Az adatokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. közösen készített statisztikai évkönyve tartalmazza. A kiadványban az európai villamosenergia-rendszerek jellemzői, valamint az EU-tagországok erőműveinek beépített teljesítőképessége mellett a villamosenergia-iparban előforduló üzemzavarok megoszlása is tanulmányozható, illetve újdonságként a háztartási méretű kiserőművek áttekintő adatai is megjelennek.
A MEKH pénteki közleménye szerint tavaly a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítménye 32,1 megawatt (MW) volt, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi 14,15 MW-nak. Az ország energiafelhasználása és -igénye az elmúlt években 42 terawattóra (TWh) körül alakult.
A Magyar Villamosenergia-Rendszer (VER) 2013. évi statisztikai adatai elnevezésű kiadvány ezen túlmenően a többi között bemutatja a rendszerszintű szolgáltatásban résztvevő nagy- és kiserőművek fontosabb adatait, teljesítőképességét és légszennyezését, illetve a villamosenergia-termelés változásait is.
A teljes kiadvány elérhető a MEKH illetve a MAVIR honlapján.

hvk \ gry

MTI 2014. november

Vissza a hírekhez