Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Napelemes Van Gogh kerékpárút épült Hollandiában

2014. december. 1.

A 600 méteres éjszakai fényben csillogó kerékpárút azon a szakaszon át vezet, ahol Vincent Van Gogh élt 1883 és 1885 között.

A több ezer fénylő napelemes kavics kompozíció a Van Gogh híres ?Starry Night? (Csillagos éj) képét jeleníti meg a burkolaton. A holland designer Daan Roosegaarde ?Van Gogh-Roosegaarde kerékpárútnak? nevezte el alkotását.

Örvénylő csillagok a burkolaton

A kéklőn fénylő kompozíciót megalkotó designer szerint Van Gogh Csillagos éj című festménye a festő egyik legkiemelkedőbb alkotása. ?Szerettem volna valami olyat alkotni, ami egyszerre utal a festőre, ugyanakkor hasznos az emberek számára. Ez a festmény olyan jellegzetes, hogy mindenki felismeri, aki a Van Gogh kerékpárúton biciklizik.?

A kerékpárút, mely egy festőt idéz?

Egy innovatív technikát alkalmazva az aszfaltba ágyazott színes napelemes kavicsok hullámzó örvénye nappal a napfényben feltöltődik, majd éjszaka kirajzolódik a burkolat felületén a csillagos éj képe. Megy egyszerre ad kivilágítást a sötét útszakaszon, másrészt gyönyörű látványt nyújt, mely egy fantasztikus festőt idéz.

Kulturális örökség a Van Gogh útvonal

?Szerettem volna létrehozni egy olyan helyet, amely a lakók számára különleges módon jeleníti meg Van Gogh emlékét?, nyilatkozta Roosengraade. Számomra ez a techno-költészet, amikor az innovatív technológia ötvöződik a művészettel.? A Van Gogh útvonal, mely részét képezi az új ?festmény-szakasz? egészen a festőművész egykori otthonáig vezet.

A nyilvános használatra átadott új kerékpárút összeköti a kulturális örökséget a kortárs dizájnnal és a környezetbarát városi életmóddal.

 

Forrás: impressmagazin.hu

Vissza a hírekhez