Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Napelemes kiserőművet épít ki a Növényi Diverzitás Központ

2015. március. 2.

Majdnem 200 napelem-modulból álló kiserőművet épít ki hazánk legnagyobb magbankja, a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ (NöDiK). A Közép Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében 39 millió forintos támogatásból megvalósuló beruházás várhatóan 53-54 MWh elektromos energiát termel majd évente, mely a becslések szerint évi közel 2,1 millió forintos megtakarítást jelent majd az Intézménynek.

Az Európai Unióban 2005 és 2013 között a 36-szorosára nőtt a csúcsidőszakbéli fotovoltaikus (azaz napelemes) energia-termelés. Magyarországon ez a növekedés 75-szörös. Az azóta is folytatódó trendbe illeszkedik a Növényi Diverzitás Központ (NöDiK) mostani beruházása. A gyönyörű, majd 100 hektáros védett területen, a Tápiószelei Agrobotanikus Kertben elhelyezkedő intézmény hazánk legnagyobb génbankjaként a termesztett és a vad növényfajok magvainak, szaporítóanyagainak hűtött formában való megőrzésével foglalkozik. Az akár száz évig is életképes magok kutatási, nemesítési és természetvédelmi céllal használhatók fel ? egy esetleges katasztrófa után például innen újra lehet telepíteni a védett növények vad populációit. A központ munkatársai számára mindig is fontos volt a természeti környezetünk megőrzése, ennek szellemében kezdtek bele egy új fejlesztésbe.

A NöDiK egyrészt csökkenti az ökológiai lábnyomát, másrészt éves szinten közel 2,1 millió forintot is megtakarít majd áramszámlájából a 192 napelem-modulból álló kiserőműnek köszönhetően. A Közép Magyarországi Operatív Program (KMOP) 39 millió forintos támogatásából megvalósuló beruházás eredményeként a NöDiK elektromos ellátásának legalább egy hatod része megújuló energiabázisra áll át.

 

Forrás: www.zoldtech.hu

Vissza a hírekhez