Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Napelemes járólap – ha rálépnek, is áramot termel

2016. október. 4.

Napelemes járólapokat fejlesztett egy fiatal magyar feltalálókból álló csoport. A panelek plusz energiát termelnek, ha valaki rájuk lép.

futi

Egy új magyar fejlesztésű térburkolatot láthattak a nézők az M1 Kék Bolygó című műsorában, amely kinetikus energia, vagyis mozgás, emberi lépések hatására is képes elektromos áramot termelni. A FUTI egyszerű üveglapnak látszik, de sokkal több annál, és akár egy két tonnás autó is átgurulhat rajta, mégsem törik el. Mindemellett beépített napelemekből még további energiát képes előállítani. A magyar fiatalok ötlete áttörést hozhat a zöldenergia-termelésben.

A legegyszerűbb a járdákon és a tereken alkalmazott szokványos térkövekhez hasonlítani ezt a terméket. Hasonlóan kell lehelyezni, egymás mellé rakva az elemeket. Az elemek kapcsolódnak egymáshoz, ezért nem tudnak elcsúszni vagy megsüllyedni. Majd lerakták, egy egyszerű csatlakozórendszerrel az egészet összekötik, és a beépített napelemek onnantól kezdve működnek. Az áramot helyben fel lehet használni, de akár vissza is lehet táplálni a hálózatba. A projekt egy baráti sörözéssel indult. Az ifjú mérnökök elkötelezett környezetvédők, ezért abban már a kezdetek kezdetén biztosak voltak, hogy megújuló anyagokból szeretnének térburkoló elemet készíteni. Végül az újrahasznosított műanyagra és az üvegre esett a választásuk. ?Arra jutottunk, hogyha már egy nagyon jól megmunkálható és alkalmazható anyagunk van, akkor abba miért ne integrálnánk bele olyan dolgokat is, mint például a napelem vagy esetleg a kinetikus energia visszanyerés és végül is így alakult ki a mostani ötlet? ? mondta el Sziszák Imre gépészmérnök. A FUTI blokkok akár egy családi ház elektromos áram szükségletét is fedezni tudják, a megtermelt energiát elsősorban a napelemek szolgáltatják.

A kinetikus energia túl kevés lenne és nagyon nagy felületeket kellene létrehozni ahhoz, hogy egy egész családi házat így el tudjon látni energiával, viszont a napelemek nagyjából úgy, mint a tetőkre elhelyezettek megtermelik a szükséges energiát. A feltalálók szerint a földön egyébként is több a szabad felület. ?Ha egy kapubejáróra gondolunk, ahol vagy egy kis járdára, az általában sokkal nagyobb felület, mint amit egyébként le szoktak rakni a tetőkre napelemekből? ? magyarázta Sziszák Imre. Az első energiát termelő és újrahasznosított hulladékból készülő térburkolatot várhatóan jövő tavasszal építik ki Budapesten.

Forrás: hirado.hu

Vissza a hírekhez