Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Megújuló energiát termel a ?Nagy alma?

2015. január. 9.

A 70 méter magas Tudás Fája elnevezésű óriási fa megújuló energiát termel piezoelektromos kristályszálakkal és mikro-szélturbinákkal. Egyetlen ilyen ?almafa? száznál több otthont láthat el megújuló energiával.

A Tree of Knowledge (Tudás Fája) a 2014-es Land Art Generator Initiaitive tervpályázat egyik látványos projektje, mely a többi 300 megújuló energiát termelő művészi formatervezésű erőműhöz hasonlóan készen áll arra, hogy megépítsék és üzembe helyezzék, írja az Impress Magazin.

A hatalmas világító fa

A különleges világító fa két technológiát, a szélenergiát és piezoelektromosságot ötvözi. A piezoelektromosság elektromos jelenség, mely során kristály vagy kerámia anyagokon rezgés vagy összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. A hatalmas alma több millió piezoelektromos alkotóelemet tartalmazó PVC csövekből áll, melyekben szintén elindul az elektromos áramtermelés a rezgés hatására.

Rejtett szélturbinák

A szélturbinák pedig a fa tetején és a szerkezet belsejében, rejtve helyezkednek el, csökkentve ezzel a környezeti zajterhelést. A tengerparton süvítő szél a talajon elhelyezett gyökereken keresztül behatol a szerkezet belsejébe, és felfelé halad a 70 méteres építmény tetejéig, ahol a szélturbinák áramot termelnek.

Az előzetes becslések szerint egyetlen megújuló energiát termelő almafa 102 otthont látna el elektromos árammal.

 

Forrás: zoldtrend.hu

Vissza a hírekhez