Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

A legszárazabb sivatagokat napelemekkel árasztják el

2016. szeptember. 9.

A chilei kormány energiapolitikája követi a nemzetközi trendeket, ugyanis a dél-amerikai ország egyre többet költ a megújulóenergetika iparára. Az ország egyes részein extrém időjárási körülmények uralkodnak, ahol a napsütéses órák száma igen magas, a csapadék pedig elenyésző; ezért ezek a területek igazán alkalmasak a fotovoltaikus rendszerek működtetésére. A kormány 12 millió dolláros napelemes projektjével Chile csökkentheti a károsanyag-kibocsátását és ráléphet a fenntartható energiatermelés útjára.

A chilei kormány 12 millió dollárt költ fotovoltaikus rendszerek létesítésére. A napelemes energiatermelő egységek az Atacama kavics- és homoksivatagban kapnak helyet. Ez a térség ritkán lakott terület, az éghajlat pedig korábban nem tette lehetővé a terület hatékony kihasználását. A technológia fejlődése azonban megnyitja a kapukat az energiatermelés előtt. Ezáltal a fotovoltaikus rendszerek létesítése nem csupán lehetséges, de mára már indokolt a sivatagos vidékeken.

A napsütéses órák számát tovább növeli, hogy kevés a felhő és a csapadék az Atacamában. Az átlagos csapadékmennyiség 3-5 mm/év. A sivatag egyes részein voltak olyan időszakok, amikor 40 évig nem esett eső. A 15 millió éves Atacama-sivatag ötvenszer szárazabb, mint a híres kaliforniai Halál-völgy, ezért kifejezetten alkalmas helyszínt biztosít a napelemes rendszerek építésére.

Az olyan területeken, mint, Dél-Amerika egyes részei, az Arab-félsziget, Észak-Afrika, vagy a Perzsa-öböl, a napenergia-előállításra rendkívül kedvező feltételek adottak. Ezek a sivatagos területek korábban demográfiai és földrajzi okokból kihasználatlan térségek voltak, a technológia fejlődése és a megújulóenergetika térnyerése azonban lehetővé teszi, hogy a fotovoltaikus rendszerek elektromos energiát állítsanak elő.

Az említett területeken akár 2000-2500 kilowattóra energia is kinyerhető négyzetméterenként éves szinten, ami azért is magas szám, mert Európában (térségtől függően) ez az érték 1000-1500-ra becsülhető.

 

Forrás: smartinvest.hu

Vissza a hírekhez