Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Két oldaláról veszi a napfényt a magyar napelem

2016. szeptember. 23.

Akár 40-50 százalékkal több áramot képes termelni az a napelemtípus, amelynek ipari gyártását jövő évtől kezdi meg az EcoSolifer vállalatcsoport a Csornán felépített üzemében. Az üzemcsarnok elkészült, a gyártóberendezések installációja hamarosan kezdődik. A napelem érdekessége, hogy annak mindkét oldala felveszi a napfényt ? a direkt napsugárzást és a visszavert fényeket egyaránt hasznosítja ?, így jóval hatékonyabb energiatermelésre képes, mint a hagyományosabb eszközök.

Bár ez a megoldás költségesebb a forgalomban lévő celláknál, élettartama is hosszabb azokénál ? erről a társaság műszaki igazgatója beszélt lapunknak. Ádám Zoltán szerint míg a legtöbb forgalmazott napelem 25 év használat után csupán a teljesítménye 80 százalékát képes leadni, addig a cég által gyártott 40 év működés után is 95 százalékos hatékonysággal képes termelni az áramot. Vagyis ? mint mondta ? ezzel a szisztémával termelhető a legalacsonyabb költségek mellett az áram.

A vállalatcsoport ugyanakkor nem a hazai piacokra termel. A napelemek exportjának célországai közt mások mellett az Egyesült Államok, Nyugat-Európa, Brazília és az Emirátusok szerepelnek. Ettől függetlenül főként magyar munkaerő végzi majd a gyártást. A cég első körben 110 főt foglalkoztat, köztük körülbelül 30 magasan képzett termelésirányító mérnökkel dolgozik majd. De a dolgozók számát további 120 fővel tervezik megemelni a következő évtől. A csúcstechnológiával gyártó üzemben így később annyi napelem készülhet, amely 300 ezer ember energiafelhasználását fedezheti majd.

A csornai üzem megépítését egyébként egyedi kormánydöntés alapján egymilliárd forinttal támogatta a magyar kormány. Az összesen 15 milliárd forintos beruházás alapkőletételén Áder János Köztársasági elnök is részt vett 2014-ben. Áder János akkor arról beszélt, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a földön. Kiemelte, hogy a csornai napelemüzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyeket jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

 

Forrás: mno.hu

Vissza a hírekhez