Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Gigászi naperőművet épít az Apple

2015. február. 12.

Nem spórol az Apple: a cég méregdrága naperőművet épít: ez nem csak új, űrhajót formázó központját, de kalifornai üzleteit és irodáit  és adatközpontját is ellátja majd energiával.

fe12.3

Az Apple saját fotovillamos naperőművet építtet fel a kaliforniai Montereyben az amerikai First Solar napelemgyártó céggel ? jelentette be Tim Cook, a vállalat vezetője a Goldman Sach?s technológiai konferenciáján. Cook a rendezvényen elmondta, hogy ??a klímaváltozás valós veszély, elég a párbeszédből, ideje cselekedni.?

Nem csak a Campus 2-nek  termel áramot

A First Solar közleménye szerint a 850 millió dolláros, vagyis mintegy 234 milliárd forintos költségvetéssel felépülő, környezetbarát naperőmű 11,7 négyzetkilométernyi területet foglal majd el.

Építése az idén év közepén kezdődik, és a jövő év végéig tart majd. A létesítmény 50-60 ezer amerikai háztartás számára elegendő villamos energiát tud termelni. Ennek köszönhetően a naperőműből kapott áram nem csupán a cég épülő új, Campus 2 nevű, több mint 13 ezer dolgozó számára munkahelyet biztosító központját,de 52 kaliforniai üzletét, az összes itteni irodáját, valamint a kaliforniai Newarkban lévő adatközpontját is ellátja majd energiával. Ezek néhány órányi autóútra találhatók a készülő erőműtől.

Cook szerint a napelem jó befektetés

Tim Cook szerint bár az erőmű felépítése jelentős költséggel jár, a cég számára ez jó befektetés, mert 25 évre előre fix áron juthat megújuló forrásból származó villamos energiához ? írja a Forbes.

Az Apple már egy a nevadai, és két észak-karolinai adatközpontját is naperőművekből származó energiával működteti, a mostani projekt az eddigi legnagyobb ilyen beruházása. A Greenpeace is üdvözölte a terveket, a környezetvédő szervezet szerint a technológiai ipar többi cégének is követnie kellene az Apple példáját.

A Campus 2-t is napelemekkel szerelik fel

Az Apple még Steve Jobs által megálmodott új főhadiszállása a korábbi tervekkel ellentétben egy év csúszással, 2016-re készül el, de már most kivehető az épület ufókéhoz hasonló formája.

Vissza a hírekhez