Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Gigantikus akkut építenek Németországban, hogy a napenergiából este is legyen áram

2014. november. 3.

Sokkoló vagy sem, a németek átlépik azt a nálunk nemrég egy kormányzati képviselő által hivatkozott polémiát, hogy a napcellák által termelt áramot ne csak akkor lehessen használni, ha süt a nap. Az óriási akkutelep majdnem a magyar szélenergia-kapacitás tizedét teszi ki, és Németországban már nem is ez az egyetlen ilyen létesítmény.

Napenergiatermelés Szász-Anhalt tartományban Fotó: flickr

A szélturbinával és napelemmel áramot termelő rendszerek egyik gyenge pontja, hogy a hullámzó termelést csak valamilyen segéd- vagy pótkapacitás rendszerbe építésével lehet ?kisimítani?. Eddig úgy volt, hogy az csak elvileg járható út, hogy a termelési volumenhez illeszthető nagyságrendű energiatároló rendszerek elérjék ugyanezt a hatást. A németországi Szász-Anhalt tartományban viszont e területen is a gyakorlati megvalósítás felé léptek előre azzal, hogy hamarosan az ún. Solar-völgyben az alapinfrastruktúra részévé válik egy 30 MW-os akkumulátor. A gigaakku kifejezetten a pillanatnyi napenergia-túltermelési helyzetek kezelésére szolgál.

Mint azt a Cleantechnica megírta, a térségbe 1991 óta mintegy 9 milliárd eurót fektetek be a napenergiába, és olyan cégeket tettek naggyá, mint az Innotech Solar, a Hanwha Q-Cells vagy az Enercon. A régióból 2011-ben már azt jelentették, hogy az elfogyasztott villamos energiának több mint 60 százaléka megújuló forrásból származott, így nem meglepő, hogy ez a hely vált ideálissá egy ilyen projekt számára.

 

Forrás:  hvg.hu

Vissza a hírekhez