Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Fel nem rakom azt a napelemes izét a tetőre: tuti, hogy kigyullad!

2017. május. 19.

Rengeteg tévhit, és félrevezető információ terjed Magyarországon a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Gyakran Ismételt Kérdésekből szemezgettünk.

Finoman fogalmazunk, ha kijelentjük, meglepően nagy a sötétség a fejekben a napenergiát, és úgy en bloc a megújulókat illetően Magyarországon. Emlékezetes például L. Simon László néhány évvel ezelőtti kijelentése, amely szerint azért nem lehet nap- és szélenergiára alapozni idehaza, mert “áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél“. Nos, a következőkben néhány tévhitet próbálunk eloszlatni a napelemes rendszerekkel kapcsolatban.

Tűzveszélyes a napelem?

Igen, de kizárólag szakszerűtlen kivitelezés esetén! Sokan nem tudják, de nem megfelelő bekötés esetén a napelem bizonyos esetekben, például árnyékban úgy működik, mint egy hagyományos fogyasztó, azaz áramot fogyaszt, és ezt az energiát hővé alakítja. Éppen ezért extrém esetben úgy fel tud melegedni, hogy akár ki is gyulladhat. Másik veszélyforrás pedig a kábelezés, sokan ugyanis hagyományos kábelt alkalmaznak, melyek alulméretezettek, így hajlamosak a túlmelegedésre. Sőt, a folyamatos napsütés, tehát UV-sugárzás miatt fokozott ezen vezetékek állagromlása, azaz esetleges technikai meghibásodása is. Mindezek persze szakszerű telepítéssel, illetve minőségi alapanyagokkal elkerülhetők!

Na és mi történik akkor, ha villám csap a házamba?

Éppen azért fontos a szakszerű kivitelezés, hogy a megfelelő villámvédelem is kiépítésre kerüljön. Az AC-DC (nem a zenekar!) elleni védelem a biztonságunkat szavatolja:Egyre többször hallani jégkárról Magyarországon. Be tud törni a napelem?

A táblák többnyire edzett üvegborítást kapnak, amelyek ellenállnak még a szélsőségesebb időjárásnak is. Ugyanakkor minden esetben javasolt az ingatlan biztosításában megjelölt ingóságok körét kiterjeszteni a napelemes rendszerre is.

Beázhat a tetőm a napelemes rendszer telepítése után?

Nem, amennyiben a szerelést szakemberre bízzuk! Ma már meglepően profi technológiák léteznek, amelyek biztosítják, hogy ne sérüljön a héjazat.

Télen is termel energiát a napelem?

Persze! Viszont a nap beesési szöge miatt a napelem kevesebb ideig termel, mint nyáron. Ha viszont hó borítja a rendszert, akkor nem termel energiát.

Ha van napelem a háztetőmön, akkor áramszünet esetén is lesz majd áram a házban?

Ha hálózatra kapcsolt rendszerünk van, akkor külső hálózati áram kimaradása esetén (értsd: áramszünet) az inverter is lekapcsol (csak ilyen invertert lehet telepíteni), tehát a házon belül sem lesz áram.

Hány kilogrammot nyom egy napelem-tábla; elbírja a tetőszerkezet?

A napelemek súlya többnyire attól függ, mekkora a teljesítményük. Ökölszabályként azzal lehet számolni, hogy egy 250W-os napelem nagyjából 20 kilogramm, plusz a tartószerkezet és a kábelezés. A tetőszerkezetek többsége, megfelelő tervezés és kivitelezés mellett gond nélkül képes fogadni a családi házas rendszereket. Kétséges esetekben persze statikus segítségét kell kérni.

Igaz, hogy állandóan tisztítani kell a napelemeket a megfelelő teljesítmény biztosítása érdekében?

Az állandó erős túlzás! Ugyanakkor tény, hogy a napelemek tisztaságára érdemes odafigyelni, mivel a szálló por és egyéb szennyeződések csökkenthetik a teljesítményt. A forgalmazók szezonális, illetve eseti mosást szoktak javasolni.

Milyen karbantartási igénye van a napelemes rendszereknek, és mennyibe kerül?

Külön karbantartási igénye alap esetben nincs a rendszernek, de néhány évente érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a megfelelő működés érdekében. Ez többnyire 5-10 ezer forintos kiszállási díjat jelent. Amennyiben telepítettünk monitoring rendszert, akkor a termelés/fogyasztás alakulása mellett az esetleges meghibásodásokat is nyomon követhetjük.

Mégis mi garantálja, hogy 15-20 év múlva is tudom majd érvényesíteni a garanciális feltételeket?

A napelemes rendszerekre jobb esetben a kivitelező és a gyártó is ad garanciát. Utóbbi esetében egyrészt arra érdemes figyelni, hogy a garancia vonatkozzon a teljesítményre is, másrészt a cég legyen biztosítva arra a helyzetre, ha esetleg csődbe menne. Bátran kérdezzünk rá a forgalmazónál tehát, hogy a gyártónak van-e ilyen biztosítása.

 

Forrás: penzcentrum.hu

Vissza a hírekhez