Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Egy ígéretes lépés a 24 órás szolár energiaforrás felé

2014. november. 11.
Egy egyszerű és olcsó eszköz átalakítja a napfényt hidrogénné.

Ha a napenergia világszerte az első számú energiaforrássá válik, olcsó energiatárolási módokra lesz szükségünk, hogy akkor is elérhető legyen az energia, amikor nem süt a nap. Egy cikk, mely mostanában jelent meg a Science folyóiratban, az egyik legfontosabb lépést taglalja egy ilyen rendszer létrejöttéhez. Kutatók kifejlesztettek egy eszközt, mely olcsón és hatékonyan képes az napfény energiáját hidrogénné alakítani, ami üzemanyagként használható és könnyedén tárolható.

Michael Graetzel, aki a Laboratory of Photonics and Interfacesnevű intézmény igazgatója az Ecole Polytechnique (Svájc, Lausanne), kóreai és szingapúri kollégák együttműködésével egy olyan eszközt épített, mely áramot és egy katalizátor anyagokat használ, hogy hidrogént és oxigént állítson elő vízből. Ez az új ?vízbontó?, miként a hasonló eszközök ismertek, nagyon hatékony, olcsó és könnyű előállítani.

A kutatók évtizedek óta kutatják a víz napfény általi bontásának lehetőségét, és habár fel tudtak mutatni ígéretes részeredményeket, a gyakorlatban senki sem épített egy teljes rendszert.

Az új eszköz figyelemre méltó, mivel hármat teljesít a négy kritériumból, mely szükséges egy gyakorlatban alkalmazható eszközhöz: magas hatékonyság, alacsony költségek, könnyen elérhető anyagok hasznosítása (így nagy méretekben is alkalmazható). A következő lépés, hogy teljesítse a negyedik kritériumot is ? a megbízhatóságot. Az eszköz szokatlan, viszonylag magas feszültségű szolár cellákat használ, hogy előállítsa a szükséges elektromosságot. Olcsó, új katalizátor anyagokat vetnek be, melyek nikkelen és vason alapulnak, az elektródák esetében ? az egyik oxigént, míg a másik hidrogént állít elő.

A katalizátorok egy előző munka során kerültek megépítésre, bizonyítva ezzel, hogy a nikkel-hidroxid egy ígéretes katalizátor, mely vasat hozzáadva tovább fejleszthető. A kutatók vasat adtak nikkel-hidroxidhoz, hogy egy réteges struktúrát alkossanak, és hogy a katalizátort egy porózus nikkel ?habra? tegyék. Ezzel megnövelték a felületet, melyen keresztül a reakciók végbe mennek, így felgyorsították azokat.

A szolár cellák egy olcsó és könnyen előállítható perovszkit néven ismert anyagot tartalmaznak, mely a kutatói közösséget azért foglalkoztatja, mert a hatásfoka az elmúlt pár évben hajmeresztő ütemben nőtt. (lásd, ?A Material That Could Make Solar Power ?Dirt Cheap?? and ?Controlled Crystals Make a New Solar Material Practical?)

A szolár vízbontó jelenleg 12,3 %-os hatásfokkal hoz létre hidrogént. Ez első ránézésre nem tűnik túl jó értéknek, de vegyük figyelembe, hogy a legtöbb szolár cella a napenergia csupán 16%-át konvertálja elektromossággá, anélkül, hogy az energiát könnyen tárolható hidrogénné alakítaná.

Még sok munka szükséges, mielőtt az eszköz használhatóvá válik. Ennek oka, hogy csupán néhány órát követően a szolár cella teljesítménye gyorsan hanyatlani kezd. A kutatók nem biztosak abban, hogy a perovszkit anyagok miért bomlanak gyorsan, de már haladnak a kutatásokkal. A kutatók nemrég mutattak be egy perovszkit szolár cellát, mely több mint egy hónapig működőképes volt.

Forrás: www.technologyreview.com

Vissza a hírekhez