Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Biogázüzemet adtak át Pécsen

2014. október. 9.

Pécs, 2014. október 8., szerda (MTI) – Kétmilliárdos beruházás keretében biogázüzem épült Pécsen, amellyel a baranyai megyeszékhely szennyvíztelepén keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítása valósul meg, a létesítményt szerdán adták át.

A biogázüzem 2,1 milliárd forintból, 925 millió forintos uniós támogatással épült meg a baranyai megyeszékhely határában a pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. szennyvíztelepén. A létesítményben október végén indul meg a próbaüzem. Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadón azt mondta: a projekt környezetvédelmi, gazdasági és fenntarthatósági szempontból is kiemelt beruházásnak számít, hozzájárul ahhoz, hogy a megújuló energiaforrások felhasználása nagyobb arányban valósuljon meg. Kiemelte, hogy a megtermelt zöld energiát teljes egészében helyben használják fel, azaz megtakarításokat nyújt az önkormányzati tulajdonú vízszolgáltató számára. Működése nemcsak Pécsre lesz kihatással, hanem a környékre is, hiszen csökken a környezetterhelés, valamint segítségével a Pécs környékén keletkező egyéb biológiai hulladékokból is energia nyerhető – tette hozzá. Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere elmondta: a beruházás célja, hogy helyben hasznosítsák a pécsi telepen keletkező, évente 17 ezer tonnányi víztelenített szennyvíziszap egy részét. Emellett a környék szennyvíztelepeiről is fogad szennyvíziszapot a létesítmény. A polgármester kijelentette: az önkormányzat célja, hogy Pécs az öt legolcsóbb város között legyen. Ehhez alapvetőek az olcsón működő, ám hatékony közszolgáltatók, és ilyen a Tettye Forrásház is – mondta.
?Ez az erőmű képes lesz arra, hogy energiát termeljen, amely miatt a pécsiek vízszolgáltatója sokkal olcsóbban tud majd működni, mint eddig. A működési költségek pedig hatással vannak a díjakra is? – húzta alá a városvezető. Emlékeztetett arra, hogy Pécs megpályázza a 2017-es Európa Zöld Fővárosa címet, amelynek elnyeréséhez hozzájárulhat az üzem megléte is. Páva Zsolt megjegyezte: a beruházással a város a legkorszerűbb technológiával ártalmatlanítja a szerves hulladékot, a biogázüzem teljesen zárt rendszerben kezdi meg működését, azaz a környezetbe sem további káros anyagok, sem szagok nem jutnak ki. A kiadott sajtóanyag ismerteti: a mechanikai és biológiai tisztításon átesett szennyvíz után maradó szennyvíziszapot, azaz biomasszát az üzemben víztelenítik, majd metántartalmú biogázt nyernek ki belőle. A gáz elégetésével termelnek villamos energiát. A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitás mellett évente napi mintegy 8000 köbméternyi biogázt termel, a megújuló energiából pedig évi közel 4400 megawattnyit tudnak majd megtermelni. A megtermelt villamos energiát a saját üzemi energiaigény biztosítására hasznosítják a pécsi szennyvíztelepen. Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója korábban az MTI érdeklődésére azt mondta, a biogázüzemre fordított egymilliárdos önerő tíz-tizenöt év alatt térülhet meg. (FOTÓ)

hkz \ guz \ gfp

MTI 2014. október 8., szerda 18:36

Vissza a hírekhez