Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Hagyományos vagy elektromos autók szennyezőbbek?

2021. március. 19.

Környezeti szempontból igen megosztó a tábor az elektromos autók és a hagyományos gépjárművek között. Az utóbbi hatása a légkörre közismert, viszont sokan az elektromos társaikról is hasonlóan vélekednek, mivel ha nem is közvetlenül a kipufogóból, de a gyárkéményen keresztül biztosan szennyezik környezetünket.

Járjuk körbe a témát kicsit alaposabban!

A hagyományos autók környezeti hatásai ismeretesek. A dízel és a benzin olajként kezdi életét, amelyet nagy energiafelhasználással szivattyúznak ki a földből, majd hajókon, csöveken és az utakon szállítanak az olajfinomítóba, ahol szintén nagy energia felhasználásával üzemanyagot készítenek belőle, majd újra szállításra kerül így eljut a benzinkutakhoz, ahol tankolunk és elégetjük az autó hajtásához az üzemanyagot.

Az elektromos autók esetében a villamosenergiát közvetlenül felhasználjuk, tehát az autó használat közben nem károsítja a környezetet. Való igaz azonban, hogy a gyártási folyamatra ez az állítás nem teljesen igaz. Azonban ha a teljes folyamatot összehasonlítjuk a hagyományos autókéval lényeges különbségekről beszélhetünk. Abban az esetben is környezetkímélőbbek, ha szén alapú energiát használnak a gyártáshoz. Habár napjainkban a szén- és gázerőműveket egyre nagyobb arányban váltják a megújuló energiaforrások.

 

Persze semmi sem örök   életű, így az elektromos autóknál használt akkumulátorokat – miután már nem tudják kellően meghajtani a motort – általában telepített energiatárolóként működtetik elsősorban szélerőműves és napelemes energiatermelésnél, de szünetmentes és frekvenciaszabályozóként is használhatók. Ha már erre sem alkalmasak, akkor alkatrészeikre szerelik és újra használják.

 

Összefoglalva tehát a teljes folyamatot tekintve, az elektromos autók lényegesen környezetkímélőbbek a hagyományos autókhoz képest. Azonban sokan még azért nem váltanak, mert nincs otthon elektromos autó töltési lehetőségük. Ez probléma de nem megoldhatatlan. Éppen ezért egyre több lakásszövetkezet, önkormányzat és cég telepít elektromos autótöltőket, sőt több vállalkozás és település már profittal is üzemeltet ilyen jellegű gépjármű töltőpontokat.

Akik viszont családi házban élnek, számukra a legjobb megoldás a napelemes rendszer telepíttetése a háztetőre vagy akár a garázstetőre. Saját magunk által megtermelt villamos energiával utazhatunk. Kell ennél jobb?

IGEN. Egy jó árajánlat!

Vissza a hírekhez