Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

A világ áramellátásának már több mint a felét megújuló erőforrások termelik – a fosszilis energia már a múlté

2016. november. 29.

A megújuló energiaforrások (nap-, szél-, víz-, geotermikus energia) világszinten megelőzték a szenet az elektromos áramtermelésben, adta hírül a BBC.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) jelentése szerint világszinten megelőzte a megújuló energiaforrás az elektromos áram szektorban a fosszilis energiahordozó szenet, adta hírül a BBC.

Napenergia az élen

A jelentés szerint a legnagyobb növekedést a nap- ás szélenergia mutatta. Az elmúlt évben átlagosan naponta félmillió napelem került beépítésre világszerte. Kínában pedig, mely jelenleg a világelső megújuló energiahasználatban, óránként két szélturbinát helyeztek üzembe.

A megújuló energiaforrásokra való átállás kulcsfontosságú lépés nemzetközi szinten az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A klímaváltozás egyik legfőbb oka ugyanis, hogy a fosszilis energiahordozók árammá alakítása (égetése) során, és a közlekedés által túlzott mennyiségű üvegházhatású gáz, elsősorban szén-dioxid került a levegőbe.

A globális átalakulás már elkezdődött

Az Energia Ügynökség hivatalos beszámolója szerint a globális átalakulás már elkezdődött. A látványos fejlődésben a napelemek és szélturbinák oly mértékű árcsökkenése is közrejátszott, mely öt évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt. Az Energia Ügynökség előrejelzése szerint a megújuló erőforrásoknak valószínűleg a háromnegyedét nap – és szélenergia fogja adni a közeljövőben, és mindkét szektorban tovább költségcsökkenés várható.

A jelentés szerint a vízenergia hasznosítása is tovább fog növekedni, de lényegesen lassabb ütemben, mint a nap- és szélenergia.

A közlekedés és a fűtés még le van maradva

Az Energia Ügynökség igazgatója szerint, bár látványos a fejlődés, a megújuló erőforrásokban jóval nagyobb kiaknázatlan potenciál van, mint amennyit jelenleg használunk. Más területeken pedig, mint a közlekedés és a fűtés még nagy a lemaradás. Az áramtermeléshez képest a megújuló energiaforrásokra való átállás sokkal lassabban halad a közlekedés és a fűtés esetében.

A jelentés szerint a globális felmelegedés megfékezésére sokkal nagyobb erőfeszítésre van szükségnemzetközi szinten mindhárom (energia, közlekedés, fűtés) szektorban, és drasztikusan csökkenteni kell a levegőbe jutó üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid mennyiségét.

Minden országnak megvan az adott térségre jellemző természetes erőforrása. Costa Rica, például, mely az első energiafüggetlen ország a világon, elsősorban vízenergia használatával fedezi az egész ország energiaszükségletét, Magyarország energiaellátására pedig a geotermikus hő (termálhő) lenne megoldás.

 

Forrás: impressmagazin.hu

Vissza a hírekhez