Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Szaldó – Bruttó elszámolás

2021. február. 15.

Szaldó elszámolás napelem rendszerére, ne maradjon le!A szaldós elszámolásról

Az 50%-os otthon felújítási támogatást igénybe vevők, 2021. június 30-ig élhetnek a szaldós elszámolás lehetőségével.

Abban az esetben amennyiben nem szeretné ezt az állami támogatást igénybe venni, úgy a 2023. december 31-ig megkötött szerződések a szolgáltatóval, megőrzik a szaldóra szerzett jogot.

Mi is az a szaldós elszámolás?

A szaldó lényege, hogy az áramszolgáltató éves periódusonként olvassa le az úgynevezett oda-vissza mérő órát. Ha több volt a fogyasztás, mint a termelés, akkor a fogyasztónak ki kell fizetnie a különbözetet a szolgáltató felé. Amennyiben a termelés volt több a fogyasztásnál, úgy a szolgáltató fizeti ki a különbözetet a fogyasztó felé.

Tehát képletesen vázolva:

SZALDÓELSZÁMOLÁS = (ÉVES FOGYASZTÁS – ÉVES TERMELÉS) * ÁRAMÁR

BRUTTÓ ELSZÁMOLÁS = ÉVES FOGYASZTÁS * ÁRAMÁR – ÉVES TERMELÉS * ÁTVÉTELI ÁRAMÁR

És mi várható 2021.július 1. után?

Az ITM megkezdte a háztartási napelemes rendszerek új támogatási programját, mely várhatóan 2021. július 1-jétől lesz elérhető. Azonban a tervek szerint az új támogatásban részesülő projektek már a bruttó elszámolás keretein belül valósulhatnak meg.

A bruttó elszámolásban külön-külön határozzák meg a hálózatba betáplált és a vételezett villamos energia árát. Az új rendszerben a vételezett energiát az ellátási szerződés szerint számolják el, mely nem egyezik a betáplált energiáért fizetett árral.  A napelemes termelő által betáplált energia átvételi árát a későbbiekben határozzák meg (mely jelenleg bruttó 14-15 Ft/kWh).

Összegezve: 2021. július 1-jétől is lesz elérhető támogatás napelemes rendszerek telepítésére DE már csak bruttó elszámolásban (a jelenlegi tervek szerint), mely kevésbé kedvező a szaldó elszámolással szemben. Vagyis akik otthontámogatási kedvezményből szeretnének telepíteni napelemes rendszert, és még szaldós elszámolásban is szeretnének részesülni, azoknak érdemes minél hamarabb megragadni ezt a lehetőséget.

Ön se halogassa! Vegye fel szakembereinkkel a kapcsolatot, kérjen árajánlatot! Honlapunkon egyedi kalkulátor is elérhető.

Vissza a hírekhez