Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Napelemmel termelt áram tárolása

2017. október. 25.

Áram visszatáplálása a hálózatba

Vannak helyzetek, amikor a napelemmel megtermelt zöldáram tárolására lenne igény, ám a lakossági, kisméretű rendszereknél nem mindegy, hogy a helyszín rendelkezik-e közvetlen kapcsolatos elektromos hálózattal.

A villamos hálózatra csatlakoztatott rendszereknél ugyanis van mód arra, hogy a hálózat maga úgymond ?ingyenes tárolóként? működjön oly módon, hogy a nyári időszakban túltermelt áramot visszatáplálhatjuk az elektromos hálózatba, ha azt teljes egészében éppen nem tudjuk felhasználni, míg télen, a szükséges mennyiséget egyszerűen visszavesszük. Ennek a folyamatnak az alapja egy digitális ad-vesz mérő, amely méri, hogy mennyi energiát táplálunk vissza a hálózatba és mennyit fogyasztunk. Jó tudni azonban, hogy a villanyóra azonban nem méri azt az energia mennyiséget, amit megtermelünk és otthon fel is használunk, hiszen ilyen esetben nem jut el az áram a mérőíg, így az nem is méri. Háztartási méretű napelemes rendszer telepítése esetben éves elszámolást kell kérni a szolgáltatótól, így számlák se érkeznek. Évente egyszer leolvassák a mérőt és az fizet aki “több energiát kapott”.

A visszatáplálás előnye, hogy az előállított áram betáplálása a hálózatba nem környezetszennyező, ilyenkor valójában tárolás nem történik, mert vagy a szomszédunk vagy valaki más a hálózaton felhasználja a napelemek által termelt zöldenergiát. Az energiatárolás problematikája akkor jelentkezik, ha a rendszerünk és ingatlanunk a központi villamoshálózattól független, mert nincs kiépített villamoshálózat a közelben vagy túlontúl sokba kerülne azt odavezettetni.

Megoldás ilyenkor egy olyan, úgynevezett szigetüzemű rendszer kiépítése, amelyben a napelemek által megtermelt elektromos energia akkumulátorokban tárolható.

Szigetüzemű tároló-rendszer

Bár az akkumulátoros energiatárolás egyik legnagyobb előnye, hogy teljesen függetleníthetjük magunkat a közüzemi hálózattól (és annak díjától), valamint bebiztosíthatjuk ingatlanunkat a hálózat-kimaradási zavaroktól a szünetmentes elektromos önellátással, hátránya is bőven akad.

Sziget-üzemű, autonóm rendszereknél az energiát tároló, speciális (és azáltal költséges) akkumulátorokat várhatóan 5-10 évente le kell cserélni, valamint a beépített napelem-teljesítményt nem elég 85-90%-os teljesítményre előtervezni. Akár többszörösen is túl kell kalibrálni annak érdekében, hogy az évszakok közötti fogyasztás-termelés különbözetek kiegyenlítődhessenek, vagyis az energiaigényt egész évben képes legyen a napelemes rendszer szükség esetén a tároló akkumulátorokból fedezni.

Magyarországon leginkább tanyákon, hajókon, lakokocsikban használják ezt a megoldást. Kiépítése sokkal költségesebb, mint egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszeré, hiszen olyan extra eszközökre van szükség mint pl. az említett akkumulátorok is, melyekre hagyományos visszatápláló esetben nincs szükség.

Ugyan várhatóan a környezetszennyező akkumulátorokat a nem is olyan távoli jövőben felváltják az olyan új, tiszta és környezetbarátabb technológiákra alapozott energiatárolók, mint például az egyenárammal történő vízbontáson alapuló, hidrogén cellás tárolók, ám a napelemek által megtermelt, felesleges villamosenergia eltárolása hosszú távon még nem megoldott, újabb áttörésekre, zöldebb találmányokra vár.

Az energiatárolás jövője

Németországban a szolgáltató korlátozza a hálózatba visszatáplálható energiamennyiséget. Ennek megoldásaként terjedtek el külföldön az energiárolók, amelyeket kifejezetten a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekhez fejlesztettek ki. Lényege, hogy ha több az aktuális termelés, mint a falhasználás, nem a hálózatba tápláljuk vissza a megtermelt energiát, hanem egy tárolóba. Amennyiben a napelemes rendszer már nem termel és villamosenergiára van szükség, nem a hálózatból nyerjük azt ki, hanem az energiatárolóból. Annak kimerülése esetén használjuk csak a hálózati áramot. Ezeknek az eszközöknek a mérete és kapacitása eltérő, az aktuális igényeknek megfelelően.

Jó példa erre a SolarWatt németországi gyártó többszöri díjnyertes és piacvezető energiatárolója, amelyet Magyarországon először a 2017-es Construma kiállításon lehetett megtekinteni. Magyarországon még nincs szükség ilyen eszköz beszerelésére, hiszen a szolgáltatók nem korlátozzák a visszatáplálást. Amennyiben a jövőben változik a szabályozási környezet, már megvan rá a megoldás és a külföldön jól bevált technológia hazánkban is elérhető.

Egyéb módja a tárolásnak

Energiát nem csak akkumulátorban lehet tárolni, akár folyadékban is tárolhatjuk pl. hő formájában, vagy épületben a levegő hőmérsékletével. Legegyszerűbben úgy kell elképzelni, hogy mikor nem vagyunk otthon, de a napelemes rendszer termel, akkor beprogramozzuk a villanybojlert, hogy termelje meg az esti fürdéshez szükséges melegvízet, vagy a klímát állítjuk úgy, hogy hűtse le az épületet a nyári melegben és a kellemes hőmérsékletű otthonunkba érkezzünk haza. Az előbbi példában a bojler a tároló, míg az utóbbiban a házunk maga teljes egészében. Ezek a megoldások mind növelik az önfogyasztás mértékét és csökkentik az export (visszatáplált) energia mennyiségét. Az alábbi videóban a Fronius inverter gyártó egy ilyen megoldást mutat be.

Forrás: napelem.blog.hu

Vissza a hírekhez