Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Napelem kisokos

Használható a napelem télen?

Igen, a rendszer télen is működik. Viszont nyári időszakban a termelés azért kedvezőbb, mivel jóval magasabb a napsütéses órák száma. A hálózatra kötött napelemes rendszer esetén a napelemek által nyáron megtermelt energiát télen is elhasználhatjuk.

Hogyan történik az elszámolás?

Az oda-vissza mérő óra külön méri a fogyasztott mennyiséget, és külön méri a visszatáplált mennyiséget is. Évente egyszer olvassák le az óra állást, a két mért érték közötti különbséget kell kifizetni, persze csak akkor, ha többet használtunk, mint amennyit visszatápláltunk. Jó hír, hogy az egyéb rendszerhasználati, és még ki tudja követni, milyen alapon felszámított díjakat csak a mért különbség után számlázzák ki egyelőre.

Mennyi energiát tudok termelni egy napelemes rendszerrel?

1000 W-nyi napelem Magyarországon átlagosan 1050-1250 kWh órát termel évente. A mennyiség függ a helyszíntől, a dőlésszögtől és a tájolástól is. A rendszereket a saját villamos áram szükségletünkhöz kell méretezni, éves/havi fogyasztásunkból kollégáink ki tudják számolni, mekkora rendszerre lesz szükségünk. A különböző gyártmányok más és más teljesítményt tudnak, de elmondható, hogy egy időben minden gyártónak közel azonos teljesítményűek a napelemeik.

Mennyi időbe telik a létesítés?

A telepítés idejét elsősorban a rendszer nagysága és a telepítés helyszíne határozza meg. Egy átlagos 5 kWh rendszer telepítése akár egy nap alatt is kivitelezhető.

Hová telepíthetők a napelemek?

Valójában keleti, déli, nyugati irányokba bárhova, ahol nincs beárnyékolt terület, és a napsugarak közvetlenül érhetik a napelemeket. A napelemes rendszerek nem bocsájtanak ki semmilyen zajt, illetve káros anyagokat, így a lakókörnyezet közvetlen közelébe is telepíthetőek, de akár üres földterületekre is. A földterületek esetében a terület mezőgazdaságilag továbbra is hasznosítható marad, leszámítva az állványzat tartószerkezetének helyfoglalását, illetve feltehetően kevesebb napfény éri majd ott a földfelszínt.

Honnan lehet tudni, hogy az én házamnak mennyi energiára van szüksége?

Azt, hogy Önnek milyen nagyságú napelemes rendszerre van szüksége, az áramszámlájából tudjuk meg. Az éves, vagy a havi átalánydíjas áramfogyasztását vesszük alapul a rendszer megtervezésénél. Oldalunkon napelem kalkulátorunkkal összeállíthatja saját napelemes rendszerét.

Milyen részekből áll a napelem rendszer?

Milyen részekből áll a napelemes rendszer?

A napelemes rendszer a napelem modulokból, tartó szerkezetből, speciális UV álló solar-kábelből, inverterből és túlfeszültség-védelmi berendezésekből áll.

Szükséges-e engedélyeztetni a napelem vagy napkollektoros rendszereket?
Alapesetben építési engedélyre nincs szükség, de az adott területen illetékes szolgáltatónál engedélyeztetni kell a kiserőművet.

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

A napkollektor hővé alakítja a napenergiát, a napelem pedig villamos energiává. Ebből adódóan a napkollektorokat fűtésrásegítésre és meleg víz előállítására lehet használni, a napelemekkel pedig a villanyszámla csökkenthető.