Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Kína sokkolónak használja a napelemeit

2017. május. 8.

Olyan meredek növekedési pályára állt a kínai napenergiatermelés, hogy már nem csak a magyar ?fekete lyukból? nézve elképesztő mindaz, amit csinálnak.

Kínában az első negyedévben elképesztő méretű, 7,21 gigawattnyi napelemes teljesítménykapacitást építettek be a rendszerbe, ami összesen 21,4 milliárd kilowattóra villamos energiát  generált. A Magyarországról nézve szinte elképzelhetetlenül nagy potenciál méretét az csak tovább növeli, hogy a tavalyi évhez viszonyítva a növekedés elérheti a 80 százalékot!

A kínai energiahivatal közlése szerint ráadásul a teljesítményhozzáadás megosztva történt az állami és a piaci szereplők között: a közműcégek 4,78 GW-ot, az egyéb napelemes termelők pedig 2,43 GW-ot kapcsoltak rá a hálózatra. A kínai napelemes összkapacitás így már mintegy 85 GW.

Csak emlékeztetőül:  az ázsiaiak nem most találták ki ezt az egészet, de nem is csupán tegnap kapcsoltak rá az iparágban nem csak a panelek gyrátására, de beépítésére is.

  • Kína 2013-ban azt jelezte ,  hogy két éven belül napenergiából átlépi a 20 GW-os határt.
  • A mai Paksi Atmerőmű méretében számoltan 10 magyar atompotenciálnyi méret is már a múlt, 2015-ben az akkor az energiahivatalt irányító Dong Xiufen azt közölte, hogy az elkövetkező években a PV rendszerek telepítésén lesz a hangsúly, és Nyugat, illetve Dél felől a fókusz fokozatosan Közép- és Kelet-Kínára teszik majd át, hogy éente 20 GW-tal tudnak majd növekedni. Nos, most ott tartunk, hogy ha az első negyedévben produkált tempó tartható lenne egész évben, az éves hozzáadott ?limit? 30 GW közelében járna. Így az a terv (amiről 2013-ban beszétek!), hogy az évtized végére az ország a nem fosszilis energiatermelésből származó energiából a kínai fogyasztás legalább 15 százalékát biztosítani fogják, mára reális közelségbe került.

Mint azt korábban megírtuk, Kína ugyan világelsőnek számít az új atomerőmű építésében, ami 2014-ben számszerűen azt jelentette, hogy mintegy 9 milliárd dollárt fektetett be a nukleáris projektjeibe. Eközben azonban ennek több mint kilencszeresét, összesen 83 milliárdot pumpált bele a szél- és napenergia projektekbe, amivel el is érte már, hogy a megtermelt megújuló energia mennyisége ? még a vízierőművek nélkül is ? nagyobb legyen az atomerőművinél.

Eközben Magyarországon: a jelenlegi napenegriatermelő összkapacitás nincs több 100 MW-nál. Továbbra is egy fekete lyuk vagyunk csupán ezel az európai térképen. Némi változást az jelenthet, ha az új megújuló támogatási rendszer (METÁR) bevezetése elől menekülő beruházók minden, az energiahivatalban már engedélyezett projektje megépül. Akkor talán lesz majd 1500 megawattunk. Az is csak másfél gigawatt, de azért az már Paks II-hüz is mérhető potenciál?.

 Forrás: hvg.hu

Vissza a hírekhez