Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Ezért őrültség Paks 2: a megújuló energia sokkal jobban megtérül

2014. október. 29.

Van, ahol öt centbe kerül egy kilowattóra napenergia, az atomenergia ára viszont 13 cent. Az atomerőművek lassú leépítése már Fukusima előtt megkezdődött, azóta csak gyorsult a folyamat. A megújuló energia sokkal jobban megéri, Paks pedig óriási tévedésnek látszik a szakértő szerint.

Az utóbbi évtizedekben nagyjából annyi új atomerőmű nyílt, mint amennyi bezárt, már a nyolcvanas évektől stagnált a számuk. A működő atomerőművek száma azonban visszaesett a 2011-es japán katasztrófa óta, Japánban egy reaktor sem működik jelenleg folyamatosan, egész évben. A statisztikák emiatt néha félrevezetőek ? mondta el Mycle Schneider nemzetközi energetikai tanácsadó az Energiaklub előadásán.

Másrészt az erőművek száma és a termelt energia nem pontosan követi egymást, ugyanannyi mennyiségű erőmű a fejlesztések miatt egyre több energiát termel a világban. Európában ez viszont nem így van, ott csökkenés tapasztalható.

A világban a nukleáris energia részaránya mindezek ellenére már régóta csökkenő tendenciát mutatott, a 2011-es japán katasztrófa ezt csak felgyorsította ? mondta Mycle Schneider. Az erőművek mintegy fele legalább 30 éves. Igazán sok reaktor jelenleg csak Kínában épül, 27 darab, az összes, világszerte épülő reaktor mintegy 40 százaléka.

A legnagyobb atomerőművek leállításával hatalmas, 500 milliárd eurónyi atomerőmű-beruházás ment a lecsóba Európában, és ez csak még rosszabb lesz ? mondta az előadó. A számok szerint ugyanis a megújuló energia sokkal jobban megtérülő befektetés, mint az atomerőmű. Az atomberuházások csökkenése is elsősorban az alacsonyabb áramárak számlájára írható.

Ma már több kapacitás-bővítés történik a megújuló energia területén, mint az atomenergia-iparban. Spanyolország például ma már szélből több energiát állít elő, mint bármely más energiaforrásból. Kínában az épülő atomerőművek ellenére a szélenergia sokkal nagyobb ütemű bővülést mutat, mint a nukleáris energia, de még a napenergia is behozta az atomenergiát.

 

Forrás: privatbankar.hu

Vissza a hírekhez