Forduljon hozzánk bizalommal!   +36 (52) 742 580   info@zerovillanyszamla.hu   Ajánlatkérés

Ételhulladékból állítanak elő elektromos áramot az ausztrálok

2015. május. 4.

Ausztrália első ételhulladék generátora, mely anaerob komposztáló technológiával működik, 3600 otthont lát el elektromos árammal.

Ausztrália első élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki, ahol feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát.

Környezetbarát áramtermelés ételhulladékból

Az élelmiszer alapú hulladékok bármely változata alkalmas a generátor működtetéséhez, legyen az akár háztartási, kereskedelmi vagy ipari élelmiszer-készítmény. Az alapanyagok különféle formában, nyersen, főzve vagy feldolgozott állapotban érkeznek. A generátort húsok, gyümölcsök és növényi hulladékok, tejtermékek, édességek, pékáruk, gabonafélék és malomiparból származó hulladékok működtetik. A szemétből nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát műtrágya.

Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabb környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát műtrágya előállításában.

Ételhulladékból üzemanyag is előállítható

Az ételhulladék újrahasznosítása egyre épszerűbb környezetbarát technológia.  Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe első ételhulladékból és szennyvízből előállított biogázzal működő busz. A Bristol és Bath városa között közlekedő környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

Ételhulladékból előállított biogázzal működő buszt állítottak forgalomba Bristolban

Ételpazarlás helyett?

A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításnak egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve működő ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és kereskedők is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.

Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló, vagyis egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk a szemétbe évente, és a boltokból is több tonnányi lejárt szavatosságú áru végzi a szemétben. A teljes termelési láncot tekintve az Európai Unióban fejenként 180 kiló élelmiszerhulladék jut minden főre, ez fogyasztói szinten átlagosan 70 kilót jelent, Magyarországon 40 kiló.

 

Forrás: impressmagazin.hu

Vissza a hírekhez