Érvek, számítások a napelemes rendszer mellett

Szerencsére a világon mindenhol egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrások. Egyre többen látják be, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatát minimalizálni kell, és más, kevésbé káros módszerekhez szükséges folyamodni. Szélerőművek épülnek, napelemes rendszereket és hőszivattyúkat telepítenek, és minden esetben be is bizonyosodik, hogy jó döntés volt a természet mellett letenni a voksot. Az alábbiakban most azt szeretnénk bemutatni, hogy miért éri meg a napelemes rendszer, és hozzávetőleg mennyi idő alatt térül meg a befektetés.

Azt, hogy a napelemes rendszer mennyi idő alatt fog megtérülni, viszonylag egyszerűen ki lehet számolni. Egyrészt figyelembe kell hozzá venni a telepítés költségét, másrészt pedig azt, hogy körülbelül mennyit spórolhatunk vele havonta a villanyszámlán. Számításainknál optimális dőlésszöget és déli tájolást feltételezünk. Tudni kell, hogy minél nagyobb méretű rendszert választunk, fajlagosan annál olcsóbbra jön majd ki. Egy kisebb, 2 kWh-s napelemes rendszer bruttó ára kerekítve 1.127.000 Ft, és körülbelül 8000 Ft-tal tudja csökkenteni a villanyszámlát. Ebből kijön, hogy nagyjából 140 hónap, vagyis 10 év és két hónap alatt térül majd meg az ára.

Nézzünk egy közepes teljesítményű, 5Kwh-s napelemes rendszert! Bekerülési költsége 2.125.000 Ft, a havi megtakarítás 20.000 Ft. Itt a megtérülési idő már csak 106 hónap, azaz kevesebb, mint 9 év. Egy nagyobb teljesítményű, mondjuk 10 kWh-s rendszer telepítése 3.725.000 Ft, 40.000 Ft-os havi megtakarítás mellett. Ez 93 hónapos megtérülési idő, vagyis 7 év és 7 hónap.

A napelemes rendszer ráadásul nem csak anyagilag éri meg. Minél többen választják ezt a megoldást, annál több esély van a globális felmelegedés megállítására, vagy legalábbis lelassítására. Ez mindannyiunk érdeke, és nem szabad elbagatellizálni az egyéni felelősséget sem!

Ha további kérdése lenne a napelemes rendszerekről, forduljon hozzánk bizalommal! Szakértő kollégáink készséggel tájékoztatják a részletekről!

Comments are closed.

Blogger
Youtube
Telefon: +36 52 742 580
E-mail: info@zerovillanyszamla.hu
Elérhetőségek